Beaujolais Nouveau … i pozwólcie świętować swoim gościom do woli!
🍁Złota, polska jesień🍂 szybko zagościła za naszymi oknami. Rozpoczęliśmy przygotowania do najciekawszego wydarzenia tego okresu, francuskiego święta 🎉Beaujolais Noveau🎉
Jak co roku na trzeci czwartek listopada sprowadzamy wyłącznie dla restauracji „pierwsze wino” z Francji, ze znakomitej posiadłości Chateau de Pizay.
„W trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais, kiedy po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży wino z bieżącego rocznika. Ten termin jest usankcjonowany prawnie. Świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie, ale dzięki wysiłkom marketingowym moda rozpowszechniła się na cały świat.”
Wino jest produkowane w bardzo specyficzny sposób – proces uzyskiwania alkoholu polega na fermentacji wewnątrz całych winogron, bez konieczności ich zgniatania. W ten sposób zapobiega się powstawaniu charakterystycznego, wytrawnego smaku, którym charakteryzują się wina czerwone. Beaujolais nouveau można spożywać już w sześć tygodni po winobraniu.
Beaujolais nouveau ma swoich gorących zwolenników i przeciwników. Koneserzy uważają, że młode, cierpkie wino nie nadaje się do picia, natomiast fani trunku podkreślają jego ożywczy smak i specyficzną, mocną nutę owocową. Nie ulega jednak wątpliwości, że miłośnicy wina na całym świecie czekają na moment, gdy będą mogli posmakować trunku ze zbiorów w danym roku, dzięki czemu dowiedzą się, jaki będzie to rok dla wina.
Jako partner obchodów Beaujolais Nouveau, oprócz doskonałej jakości tego młodego wina, gwarantujemy wino jednego z trzech najstarszych posiadłości winiarskich w regionie Beaujolais.