Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja ogólnopolskiej akcji Riesling Weeks, która odbędzie się w dniach 6-26 maja. Na terenie całego kraju będzie można znaleźć wiele restauracji, które w swojej ofercie zaproponują specjalne dania, wydarzenia oraz promocje Rieslinga!
Podczas tego wydarzenia, zasięgnąć będzie można zarówno wiedzy na temat tej odmiany winorośli, jak i spróbować najlepszych Rieslingów z Niemiec.
Riesling uprawiany jest we wszystkich niemieckich regionach winiarskich i zajmuje ponad 23 tysięcy ha powierzchni uprawnej. Jest najlepszym przedstawicielem niemieckiej kultury wina.
Pierwsze wzmianki pisemne o rieslingu pojawiają się w XV wieku. W XVII–XVIII wieku lokalne władze w wielu regionach zaczęły wydawać rozporządzenia, nakazujące karczowanie innych odmian i sadzenie wyłącznie rieslinga. Szczyt popularności win z tej odmiany przypadł na koniec XIX wieku. Reńskie i mozelskie rieslingi były wówczas najsłynniejszymi winami świata, cenowo biły na głowę klasyfikowane wina z Bordeaux.
Można powiedzieć, że nie ma takiego białego wina, którego nie dałoby się zastąpić jakimś rieslingiem. Wytrawne rieslingi sprawdzą się do ryb i owoców morza, ale także do kwaśnych dań z kapusty. Zarówno warzywa (szparagi!) jak i drób to idealni partnerzy rieslingów. Wina z odrobiną cukru doskonale uzupełnią mocno przyprawione i pikantne dania kuchni orientalnych
Szczegóły wydarzeń można znaleźć tutaj!!!